Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az alváshiány negatívan hat a szervezetre
  2024-01-11 22:48:28, csütörtök
 
  A jó éjszakai alvás után másnap kipihenten és energiával telve kezdhetjük meg a napunkat. Azonban ha nem alszunk eleget, vagy nem alszunk jól, akkor ennek sok következménye lehet, ilyen például az ingerlékenység vagy éppen a fáradtság. Az alváshiány növeli a hangulati rendellenességek, például a depresszió kockázatát. Emellett gyengíti az immunrendszert, ami viszont hajlamosabbá tehet az olyan betegségekre, mint a rákos megbetegedések vagy a szívbetegségek.

Ha nem alszunk eleget, akkor kialakulhat nálunk rossz egyensúly és koordináció is, az alváshiány ugyanis negatív hatással van a motoros kontrollra. Ezen kívül figyelmetlenek lehetünk, ami az előbbiekkel együtt fokozza az elesések kockázatait, ez pedig nagyobb kockázatot jelent a fizikai balesetek és sérülések szempontjából. Nem mellesleg az alváshiány következtében a reakcióidőnk is lassabb lesz.

Amikor alszunk, akkor az agyunk új útvonalakat alakít ki az idegsejtek között, amelyek segítenek az új információk feldolgozásában és megőrzésében. Ha nem alszunk eleget, akkor az agyunk nem tudja kialakítani ezeket az útvonalakat, ami megnehezíti a fókuszálást, a koncentrációt és az új, megtanult dolgokra való emlékezést. Az alváshiány negatív hatással lehet a hosszútávú és a rövidtávú memóriára is, és ez zavarhatja a feladatok hatékony elvégzésének képességét.

A szervezet alvás közben úgynevezett citokineket termel, amelyek segítenek az immunrendszer megerősítésében, és leküzdik a baktériumokat, a vírusokat és a különféle fertőzéseket. Az alváshiány azonban gátolhatja a szervezet citokintermelését, így pedig sebezhetőbbé válunk nemcsak a fertőzésekkel, a betegségekkel szemben is. Ha alvászavarban szenvedünk, akkor nehezebben épülhetünk fel egy-egy betegségből is.

A kevés vagy nem megfelelő alvás felborítja az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlyát is, ami hajlamosabbá tesz bennünket az ételek utáni sóvárgásra, illetve a túlevésre, ugyanis ilyenkor az agyunk nem kap elég jelet, hogy már jóllaktunk és ideje abbahagynunk az evést. Ez pedig súlygyarapodást okoz. Az alváshiány elveszi a motivációnkat a testmozgáshoz, ami szintén hízást generálhat.

A nemi hormonok - mint az ösztrogén és a tesztoszteron - ingadozhatnak és kiegyensúlyozatlanná is válhatnak, amennyiben nem alszunk jól vagy eleget. Ez alacsony nemi vágyhoz és libidóhoz, illetve termékenységi problémákhoz és merevedési zavarokhoz vezethet.

Azok az emberek, akik alváshiánytól vagy álmatlanságban szenvednek, általában magas vérnyomással is küzdenek. Az alváshiány ugyanis megnöveli a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon szintjét, amely hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához. Az obstruktív alvási apnoe is megemelheti a vérnyomást, mivel ez az állapot a vér oxigénszintjének csökkenését okozza és túlzott terhelést jelent a szív- és érrendszerre.

A citokineket a szervezet alvás közben termeli, amelyek képesek a gyulladás leküzdésére. Azoknál a személyeknél magas általában a gyulladásos markerek szintje, akik alváshiányban szenvednek. Ez sajnos azonban olyan krónikus betegségek kialakulásához vezethet, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a rákos megbetegedések, az ízületi betegségek, az ínygyulladás. Az alváshiány gátolja a szervezet melatonintermelését, amely hormon segít csökkenteni mind az akut, mind a krónikus gyulladást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: oxigénszintjének, rendellenességek, súlygyarapodást, megerősítésében, feldolgozásában, álmatlanságban, ingerlékenység, megbetegedések, figyelmetlenek, szívbetegségek, kialakulásához, immunrendszert, alvászavarban, motivációnkat, testmozgáshoz, tesztoszteron, cukorbetegség, fertőzésekkel, baktériumokat, következtében, szempontjából, alváshiányban, koncentrációt, immunrendszer, ingadozhatnak, betegségekkel, következménye, alváshiánytól, termékenységi, stresszhormon, ínygyulladás, hajlamosabbá, vérnyomással, sebezhetőbbé, megőrzésében, betegségekre, ingerlékenység vagy, alváshiány növeli, hangulati rendellenességek, depresszió kockázatát, olyan betegségekre, rákos megbetegedések, alváshiány ugyanis, motoros kontrollra, előbbiekkel együtt, elesések kockázatait, fizikai balesetek, alváshiány következtében, idegsejtek között, alváshiány negatív, rövidtávú memóriára, feladatok hatékony,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Jó éjszakát  Az igazi szeretetért rendszeri...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Idő  Popper Péter szavai  A sors  Neked tudnod kell  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Annuska bar...  Neked tudnod kell  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Akarat  Tanuld meg ezt a versemet  Png ház  Egy hatékony szolga  Varga János Veniam - Fontos sz...  Neked tudnod kell  Örülök, hogy látlak!  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Mi lenne ha  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Reggel van  Nem tudhatod  képre írva  A jó emberek mindig szépek mar...  Fehér virág  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Idő  Png nő  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Bounty krémes  képre írva  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Png lepke  Akik bántanak téged  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hiányzik  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Hogy lehet megtartani  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png csokor  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Png rózsa csokor  Paul David Tripp Április 21  Leonardo da Vinci gondolata  Nagyi telefonál  Nagyi telefonál  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét kedves látogatóimna...  Makszim Gorkij gondolata  A sors  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Png virág  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Hazára minden embernek szükség...  Png kislány  Png rózsa csokor  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Erdőn  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A jó emberek mindig szépek mar... 
Bejegyzés Címkék
ingerlékenység vagy, alváshiány növeli, hangulati rendellenességek, depresszió kockázatát, olyan betegségekre, rákos megbetegedések, alváshiány ugyanis, motoros kontrollra, előbbiekkel együtt, elesések kockázatait, fizikai balesetek, alváshiány következtében, idegsejtek között, alváshiány negatív, rövidtávú memóriára, feladatok hatékony, szervezet alvás, immunrendszer megerősítésében, különféle fertőzéseket, alváshiány azonban, szervezet citokintermelését, betegségekkel szemben, kevés vagy, étvágyat szabályozó, ételek utáni, alváshiány elveszi, nemi hormonok, tesztoszteron &#8211, kortizol nevű, magas vérnyomás, obstruktív alvási, gyulladás leküzdésére, személyeknél magas, gyulladásos markerek, 2-es típusú, ízületi betegségek, alváshiány gátolja, krónikus gyulladást, oxigénszintjének, rendellenességek, súlygyarapodást, megerősítésében, feldolgozásában, álmatlanságban, ingerlékenység, megbetegedések, figyelmetlenek, szívbetegségek, kialakulásához, immunrendszert, alvászavarban, motivációnkat, testmozgáshoz, tesztoszteron, cukorbetegség, fertőzésekkel, baktériumokat, következtében, szempontjából, alváshiányban, koncentrációt, immunrendszer, ingadozhatnak, betegségekkel, következménye, alváshiánytól, termékenységi, stresszhormon, ínygyulladás, hajlamosabbá, vérnyomással, sebezhetőbbé, megőrzésében, betegségekre, reakcióidőnk, fertőzéseket, problémákhoz, szervezetben, elvégzésének, személyeknél, abbahagynunk, érrendszerre, kialakulhat, megnehezíti, citokineket, fókuszálást, úgynevezett, leküzdésére, útvonalakat, betegségből, egyensúlyát, csökkenteni, kockázatait, csökkenését, kialakítani, előbbiekkel, koordináció, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4963
  • e Hét: 29854
  • e Hónap: 61340
  • e Év: 266041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.